با اوجگیری و طغیان کرونا در کشور، دسترسی سریع و آسان به پزشک و امکانات درمانی مسئله مهمی است که مردم با آن مواجه هستند اما مسئله کمبود پزشک که سالیان دراز کشور درگیر آن بوده است، نگرانیها در این برهه زمانی حساس را بیش از پیش افزایش داده است.
به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا، قریب یک ماه از شروع پیک پنجم بیماری کرونا و گسترش سویه جدید این بیماری در سطح کشور میگذرد. سویه جدیدی که روزانه بیش از 500 نفر را به کام مرگ میکشاند. رهبر معظم انقلاب نیز در بیانات اخیرشان درباره وضعیت و طغیان بیماری کرونا، آن را مسئله اول و فوری کشور خواندند. از طرفی مشکلات و معضلات حوزه بهداشت و درمان بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. به طوری که خستگی و کمبود نیرو کادر درمان از چالشهای اصلی کشور به شمار میرود.
اما علیرغم مشکلات وخیم نظام درمانی کشور در روزهای پایانی دولت دوازدهم شاهد اقدام به کاهش 16 درصدی ظرفیت پذیرش دانشجویان آزمون دستیاری پزشکی (تخصص پزشکی) در سال جاری نسبت به ظرفیت پذیرش سال قبل بودیم. این اقدام در شرایطی انجام گرفت که پزشکان در خط مقدم مقابله با بیماری کرونا قرار دارند و کشور در مواجهه با جهشهای جدید این ویروس و شرایط سخت قرار دارد. اما سؤال اصلی این است که آیا ظرفیت فعلی پذیرش دانشجویان پزشکی پاسخگوی نیاز امروز جامعه و آینده کشور خواهد بود؟
سرانه پزشک در ایران
طبق آمارهای رسمی سرانه تعداد پزشک در ازای هر 10 هزار نفر جمعیت برابر 11.7 پزشک است. این میزان با توجه به جمعیت 84 میلیونی کشور بسیار پایین بوده و کشور به شدت با کمبود پزشک مواجه است. سرانه پزشک کشور در مقایسه با سایر کشورهای منطقه و بسیاری از کشورها در جهان فاصله قابل توجهی وجود دارد. طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، این شاخص در بسیاری از کشورهای پیشرو در حوزه سلامت عموماً بین 30 تا 40 پزشک است. وضعیت ایران در مورد شاخص سرانه پزشکان متخصص به مراتب فاجعهبارتر است. درحالیکه کشورهای پیشرو در حوزه سلامت بیش از 20 پزشک متخصص به ازای 10000 نفر دارند، این شاخص در ایران 5.9 است.